Op de Weyert werken niet alleen molenaars en assistent-molenaars. Er zijn ook veel vrijwilligsters die in de winkel werken. Zij staan aan de kassa voor de toegangskaartjes, verkopen meel en doen aan productontwikkeling. Ook zijn er gastvrouwen die koffie en thee verzorgen.

 

 

Actief inzetten voor behoud
De molen is een prachtig werktuig met zijn eigen historie en is beeldbepalend voor het dorp Makkinga. Reina ter Schuur, inwoonster van Makkinga en jongste vrijwilligster op de molen: ”Veel mensen realiseren zich niet hoe bijzonder het eigenlijk is dat wij in Makkinga een molen hebben. Een molen die in heel goede staat verkeert en nog in werking is.” Dit is voor haar een van de redenen om vrijwilligerswerk te doen in de winkel van de molen. “Het is belangrijk dat dingen van vroeger bewaard blijven voor de volgende generatie. Ik wil me daar graag actief voor inzetten”, zegt Reina. “En ik vind het contact met de collega-vrijwilligers en bezoekers erg leuk. Ik geniet van de verschillende verhalen. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal en dat maakt het werken in de molenwinkel extra aantrekkelijk. Ik geniet vooral als het in de winkel lekker druk is. Daarom werkt ik graag tijdens de drukke vlomarkten in de zomer. Vroeger leek het me prachtig om in een molen te wonen. De fascinatie voor de molen heeft er dus eigenlijk altijd al bij mij ingezeten.” “Ik vind het belangrijk dat er veel aandacht is voor productontwikkeling binnen de molen. Er is veel meer mogelijk dan alleen de meelverkoop. We hebben nu ook bakmixen in ons assortiment. Het gaat om eigen mixen die we zelf samenstellen en uitproberen. Een aantal winkels heeft al belangstelling getoond. Dat is een kroon op het werk van de vrijwilligers die zich daarvoor inzetten. Het is leuk om te zien hoe de winkel zich stapje voor stapje ontwikkelt tot een klein bedrijfje. Ik hoop dat steeds meer mensen klant worden en dat ze net zo enthousiast worden als ik dat ben voor dit prachtige monument in Makkinga.”

Uit liefde voor de molen
Gerrie van Stralen woont in Makkinga en is al 27 jaar vrijwilliger bij de molen. Zij is het langst van alle vrijwilligers betrokken bij De Weyert. Ze raakte geïnteresseerd in de molen na de eerste restauratie.“Ik kwam kijken toen de restauratie was afgerond en was onder de indruk van de techniek van de molen. Ik vroeg me destijds af waarom een vrouw eigenlijk geen molenaar kon worden. Het leek me geweldig. Ik bedacht me niet en gaf me op voor de molenaarsopleiding. Wim Sjouke was toen de leermeester en ik heb veel van hem geleerd. Ik liep ook stage op andere molens. Ik had helemaal geen last van hoogtevrees en klom tijdens een stage in Joure rustig omhoog in de wieken om de zeilen op te rollen en met een boogje op de wiek te zwiepen.” Helaas kon Gerrie de molenaarsopleiding niet afmaken. Lichamelijke klachten maakten een einde aan haar loopbaan als molenaar maar niet aan haar liefde voor de molen. Af en toe gaf ze rondleidingen, het liefst aan kinderen. Ze kon dan niet alleen de kennis vanuit haar opleiding doorgeven, maar ook haar liefde voor de molen. Gerrie is nog steeds een actieve vrijwilligster, al is het nu meer achter de schermen. “Ik sta nu met veel plezier zo nu en dan in de winkel en doe inpakwerk. Ik hoop zo mee te helpen aan het behoud van deze prachtige molen.”

Interesse?
Wilt u ook vrijwilligerswerk in de winkel doen? Meer informatie kunt u krijgen bij Piety Veenstra, telefoon 0516 441239. Of kom op zaterdag tijdens de openingsuren eens langs op de molen.