Lestdaegs bin ‘k even bi’j museum “Oold Ark” in Makkinga wezen kieken. Daor hebben ze elk jaor een wisseltentoonstelling. Veur et kommende seizoen is d’r keuzen veur de bakker uut

grootmoeders tied. Neffens mi’j is een brood een brood, mar daor weej’ niet wat aj’ zien. Zoevule soorten brood in alderhaande vormen en maoten. Et brood is bakt en beschikber steld deur bakker Nijstad uut Oosterwoolde. Ik hadde d’r ok gien idee van dat een bakker zoe’n protte verschillende soorten ark bruukt. Naost alderhaande vormen en blikken liggen d’r een stokmennig scheppen die bruukt wodden om et baksel in en uut de ovend te kriegen. D’r staot een grote schaeve, een amandelschaeve. Ik zagge een manshoge stok mit een dikke hoolten bolle d’r onder an enmit een iezeren haandgreep. Gelokkig leup Jan Punter d’r ok rond. Die vertelde mi’j dat zoks bruukt wodde om de amandelspijs te maeken. Et was dus een soortement viezel, mar dan een hiele grote.

Ok lag d’r een maantien hiel vule verschillende vormen veur gebak, groot en klein. Een protte van dit ark is beschikber steld deur oold bakker Jelle van der Muur uut Ni’jberkoop. Aj’ dan bedaenken dat al dat brood en gebak op op ‘e fiets mit een körf veurop, uutsuteld wodde, dan kriej’ vanzels een protte respekt veur de bakkers van eertieds. De konkereensie was doedertied groot. Allienig al in Makkinge venten d’r vuuf bakkers. Bi’j ni’jsgierig wodden? Kom dan es kieken.