Museumnieuws

Ook museum Oold Ark moet voorlopig de deuren voor het publiek gesloten houden in verband met de uitbraak van het corona virus.
Wanneer de crisis weer voorbij is, gaan we weer open en melden we dat op de website.

De Veerkieker weer gestart in 2020
Op dinsdag 10 maart kwam CBS In de Kring uit Oosterwolde op bezoek bij molen en museum.
In verband met de corona crisis is dit helaas voorlopig de laatste school die op bezoek komt.

Eind maart start het museumseizoen. Traditiegetrouw kijkt het bestuur even terug op het afgelopen jaar, maar kijkt ook alvast vooruit wat er het komende seizoen in de pijplijn zit.

Wil je meer weten? Lees dan de nieuwsbrief

Het project “Stille getuigen” is van start gegaan in museum Oold Ark.
De officiële opening werd zaterdagmiddag 25 mei 2019 verricht door wethouder Marcel Bos van de gemeente Ooststellingwerf.

lees verder: Project “Stille getuigen laten spreken” geopend in museum Oold Ark in Makkinga.

Het zomerseizoen van Museum Oold Ark en korenmolen De Weyert in Makkinga is gestart. Vanaf april zijn de molen en het museum elke zaterdag weer open van 9.30 – 16.00 uur. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen, koffiedrinken met iets lekkers erbij en bakmixen kopen in de molenwinkel. Oold Ark en De Weyert draaien geheel op vrijwilligers. Ze zoeken voor het komend seizoen weer nieuwe collega-vrijwilligers.
Museumvrijwilligers
Museum Oold Ark vraagt vrijwilligers die aan de collectie van oude handgereedschappen werken, wisseltentoonstellingen samenstellen en inrichten en als gastheer of -vrouw bezoekers ontvangen en rondleiden.
Molenvrijwilligers
Korenmolen de Weyert zoekt vrijwilligers in de molenwinkel, rondleiders voor bezoekers en scholen, assistent-molenaars en molenaars.
Leerling-molenaars
De Weyert is ook een opleidingsmolen voor het vak molenaar. Deze opleiding bestaat uit een praktisch en theoretisch deel en duurt ongeveer twee jaar. Er zijn weer opleidingsplaatsen vrij voor leerling-molenaars.

Nog een paar weken, dan is het museum weer open voor het publiek. Dat wil niet zeggen dat er nu niks gebeurt. De laatste weken zijn we met voormalig bakkers Popke Oosterhof en Karel de Vries uit Boyl en Noordwolde de voorraad bakkersbenodigdheden in kaart te brengen. Alle voorwerpen krijgen een correcte omschrijving, worden op registratiekaarten beschreven en gefotografeerd. Daarna worden de kaarten in het digitale documentatiesysteem ondergebracht. Op de foto wordt een metalen speculaasplank besproken. Achterhaald wordt uit welke periode deze stamt, hoe deze gebruikt werd etc.

Andere vrijwilligers zijn druk bezig met het verbeteren van de belichting van de expositie hoeken. Binnenkort nog een grote schoonmaak en dan kan wat ons betreft het museumseizoen weer los.

Op 5 november waren vrijwilligers van museum Oold Ark op de koffie bij plaatselijk belang Elsloo. Plaatselijk belang Elsloo organiseert regelmatig avonden onder de titel 'Op de koffie', waar dan ook wat interessants te beleven valt. Deze keer waren vrijwilligers van museum Oold Ark present met verhalen en een kleine greep uit de museumcollectie.

Voor de vrijwilligers van Korenmolen de Weyert en het Museum Old Ark in Makkinga was het zaterdag 27 juni 2015 een drukke dag. Behalve de extra bezoekers aan museum en molen die de vlomarkt van Makkinga maandelijks trekt, werd die dag ook de door museum Oold Ark georganiseerde thema tentoonstelling over het beroep van de rietdekker officieel geopend.
Dat gebeurde met een demonstratie rietdekken door Harry Raggers van Rietdekkerij Raggers uit Willemsoord. In de loop van de dag deden tenslotte enkele honderden deelnemers aan de vanuit Gorredijk georganiseerde Rabo Fietstocht de molen en het museum aan. Zij konden op het voor de molen ingerichte terras terecht om koffie te drinken en daar werd door het mooie weer volop gebruik van gemaakt.

Met een flinke groep vrijwilligers werd het een bijzonder geslaagde dag en verliep alles op rolletjes.