Museumnieuws

Vrijdag 4 september 2020 opende gedeputeerde Klaas Fokkinga de expositie "Het Ooldste Ark".
In de expositie wordt een verbinding gemaakt met de archeologische gereedschapsvondsten van Wiebe van der Vliet. 
Het zijn gereedschappen van vuursteen van de eerste rondtrekkende jagers-verzamelaars, gevonden in de streek het Lochtenrek onder Makkinga.

Lees verder: Gedeputeerde Fokkinga opent expositie vondsten Lochtenrek

Per 1 juli a.s. is in museum "Oold Ark" te Makkinga een expositie met vuurstenen gereedschap van de Hamburg- en Tjonger (Federmesser) cultuur te bezichtigen. De expositie heeft de toepasselijke naam "Et Ooldste Ark" en toont artefacten die zijn gevonden bij Lochtenrek. Ze zijn beschikbaar gesteld door het Noordelijk Archeologisch Depot te Nuis en buurtbewoner Wiebe van der Vliet. 

Lees verder: Museum "Oold Ark" duikt in de Oude Steentijd met "Et Ooldste Ark" 

De Veerkieker weer gestart in 2020
Op dinsdag 10 maart kwam CBS In de Kring uit Oosterwolde op bezoek bij molen en museum.
In verband met de corona crisis is dit helaas voorlopig de laatste school die op bezoek komt.

Eind maart start het museumseizoen. Traditiegetrouw kijkt het bestuur even terug op het afgelopen jaar, maar kijkt ook alvast vooruit wat er het komende seizoen in de pijplijn zit.

Wil je meer weten? Lees dan de nieuwsbrief

Het project “Stille getuigen” is van start gegaan in museum Oold Ark.
De officiële opening werd zaterdagmiddag 25 mei 2019 verricht door wethouder Marcel Bos van de gemeente Ooststellingwerf. 

lees verder: Project “Stille getuigen laten spreken” geopend in museum Oold Ark in Makkinga.

Het zomerseizoen van Museum Oold Ark en korenmolen De Weyert in Makkinga is gestart. Vanaf april zijn de molen en het museum elke zaterdag weer open van 9.30 – 16.00 uur. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen, koffiedrinken met iets lekkers erbij en bakmixen kopen in de molenwinkel. Oold Ark en De Weyert draaien geheel op vrijwilligers. Ze zoeken voor het komend seizoen weer nieuwe collega-vrijwilligers.
Museumvrijwilligers
Museum Oold Ark vraagt vrijwilligers die aan de collectie van oude handgereedschappen werken, wisseltentoonstellingen samenstellen en inrichten en als gastheer of -vrouw bezoekers ontvangen en rondleiden.
Molenvrijwilligers
Korenmolen de Weyert zoekt vrijwilligers in de molenwinkel, rondleiders voor bezoekers en scholen, assistent-molenaars en molenaars.
Leerling-molenaars
De Weyert is ook een opleidingsmolen voor het vak molenaar. Deze opleiding bestaat uit een praktisch en theoretisch deel en duurt ongeveer twee jaar. Er zijn weer opleidingsplaatsen vrij voor leerling-molenaars.

Nog een paar weken, dan is het museum weer open voor het publiek. Dat wil niet zeggen dat er nu niks gebeurt. De laatste weken zijn we met voormalig bakkers Popke Oosterhof en Karel de Vries uit Boyl en Noordwolde de voorraad bakkersbenodigdheden in kaart te brengen. Alle voorwerpen krijgen een correcte omschrijving, worden op registratiekaarten beschreven en gefotografeerd. Daarna worden de kaarten in het digitale documentatiesysteem ondergebracht. Op de foto wordt een metalen speculaasplank besproken. Achterhaald wordt uit welke periode deze stamt, hoe deze gebruikt werd etc. 

Andere vrijwilligers zijn druk bezig met het verbeteren van de belichting van de expositie hoeken. Binnenkort nog een grote schoonmaak en dan kan wat ons betreft het museumseizoen weer los.

Op 5 november waren vrijwilligers van museum Oold Ark op de koffie bij plaatselijk belang Elsloo. Plaatselijk belang Elsloo organiseert regelmatig avonden onder de titel 'Op de koffie', waar dan ook wat interessants te beleven valt. Deze keer waren vrijwilligers van museum Oold Ark present met verhalen en een kleine greep uit de museumcollectie.