Museumnieuws

Het project “Stille getuigen” is van start gegaan in museum Oold Ark.
De officiële opening werd zaterdagmiddag 25 mei 2019 verricht door wethouder Marcel Bos van de gemeente Ooststellingwerf. 

lees verder: Project “Stille getuigen laten spreken” geopend in museum Oold Ark in Makkinga.

Het zomerseizoen van Museum Oold Ark en korenmolen De Weyert in Makkinga is gestart. Vanaf april zijn de molen en het museum elke zaterdag weer open van 9.30 – 16.00 uur. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen, koffiedrinken met iets lekkers erbij en bakmixen kopen in de molenwinkel. Oold Ark en De Weyert draaien geheel op vrijwilligers. Ze zoeken voor het komend seizoen weer nieuwe collega-vrijwilligers.
Museumvrijwilligers
Museum Oold Ark vraagt vrijwilligers die aan de collectie van oude handgereedschappen werken, wisseltentoonstellingen samenstellen en inrichten en als gastheer of -vrouw bezoekers ontvangen en rondleiden.
Molenvrijwilligers
Korenmolen de Weyert zoekt vrijwilligers in de molenwinkel, rondleiders voor bezoekers en scholen, assistent-molenaars en molenaars.
Leerling-molenaars
De Weyert is ook een opleidingsmolen voor het vak molenaar. Deze opleiding bestaat uit een praktisch en theoretisch deel en duurt ongeveer twee jaar. Er zijn weer opleidingsplaatsen vrij voor leerling-molenaars.

Eind maart start het museumseizoen. Traditiegetrouw kijkt het bestuur even terug op het afgelopen jaar, maar kijkt ook alvast vooruit wat er het komende seizoen in de pijplijn zit.

Wil je meer weten? Lees dan de nieuwsbrief

Zondagmiddag 15 april heeft Europarlementariër en dorpsgenoot Jan Huitema de wisseltentoonstelling geopend.
Jan arriveerde bij het museum op een oude fiets.

Lees verder: Wisseltentoonstelling Fietsenmaker geopend

Uitnodiging
Vorig seizoen zijn we begonnen met het vervangen van de wisseltentoonstelling “Van Koningsroede tot Meterwiel”.
Mede door het beschikbaar stellen van verschillende attributen door een aantal personen is het gelukt om een interessante wisseltentoonstelling: “De Fietsenmaker” samen te stellen. Deze is uitgebeeld als werkplaats uit het midden van de vorige eeuw. Een van de blikvangers is ongetwijfeld de racefiets van ruim honderd jaar oud, een van de eerste fietsen met kettingaandrijving.

 De opening van deze wisseltentoonstelling is: 
Datum                        : zondagmiddag 15 april 2018
Plaats                         : Lyclamaweg 15b, 8423 TC Makkinga

Opening door:           : Europarlementariër JAN HUITEMA

Tijd                             : 14.30 uur aankomst Jan Huitema op het plein voor het 
museum en welkomstwoord door de voorzitter, waarna Jan Huitema de officiële opening zal verrichten. 

Na de opening kunt u koffie/thee drinken in De Spil. Ook het bezichtigen van de hele expositie is mogelijk en tevens behoort een bezoek aan onze buur, korenmolen De Weyert, tot de mogelijkheden.

De Veerkieker is een erfgoededucatie project in het Stellingwerver basisonderwijs. Van veel basisscholen bezochten de groepen 6 het museum en de molen. Vrijwilligers van museum en molen kwamen naar de scholen om de leerlingen kennis te laten maken met het verleden in eigen streek.

Nu is de Veerkieker als educatieproject genomineerd voor het BESTE ERFGOEDEDUCATIEPROJECT VAN FRYSLÂN.  Trots zijn we dat we hieraan ons steentje hebben mogen bijdragen.
Lees alles over de Veerkieker door op de afbeelding te klikken. 

Onder het motto 'vele handen maken licht werk!'  was het vrijdag 23 maart een drukte van belang. Vrijwilligers van Museum Oold Ark en molen de Weyert waren met z'n allen aan de slag om het er allemaal weer spic en span uit te laten zien. Wij zijn weer helemaal klaar voor het nieuwe seizoen en zien u graag vanaf 31 maart weer voor een bezoek.

Hierna nog twee collages.

Lees verder: Himmeldei 2018

Het is nog volop winterweer op 27 februari, maar de lente komt er aan en dus ook weer een nieuw museumseizoen.
Zo aan het begin van het seizoen blikt het bestuur even terug op het voorbije jaar en vooruit op het komende.
Dat levert weer een lezenswaardige nieuwsbrief op die zich opent door op deze zin te klikken.