Museumnieuws

Foppe de Haan (oud trainer van SC Heerenveen) hield een praatje voor de genodigden, vrienden en vrijwilligers van museum Oold Ark en korenmolen de Weyert in Makkinga. In het museum kwamen jeugdherinneringen boven aan het wagenmakersvak. Hij zei beslist nog eens terug te zullen komen met zijn kleinkinderen.

Lees verder: Foppe krijgt in Oold Ark de baard eraf

Museum Oold Ark kan na de corona-crisis weer open. Het museum komt met een tijdelijke tentoonstelling over Albert Mulder, die honderd jaar geleden geboren werd. De door Mulder verzamelde collectie oude gereedschappen vormde het begin van het museum in 1994.

Lees verder: Honderdste geboortejaar Albert Mulder

Per 1 juli a.s. is in museum "Oold Ark" te Makkinga een expositie met vuurstenen gereedschap van de Hamburg- en Tjonger (Federmesser) cultuur te bezichtigen. De expositie heeft de toepasselijke naam "Et Ooldste Ark" en toont artefacten die zijn gevonden bij Lochtenrek. Ze zijn beschikbaar gesteld door het Noordelijk Archeologisch Depot te Nuis en buurtbewoner Wiebe van der Vliet. 

Lees verder: Museum "Oold Ark" duikt in de Oude Steentijd met "Et Ooldste Ark" 

Vrijdag 4 september 2020 opende gedeputeerde Klaas Fokkinga de expositie "Het Ooldste Ark".
In de expositie wordt een verbinding gemaakt met de archeologische gereedschapsvondsten van Wiebe van der Vliet. 
Het zijn gereedschappen van vuursteen van de eerste rondtrekkende jagers-verzamelaars, gevonden in de streek het Lochtenrek onder Makkinga.

Lees verder: Gedeputeerde Fokkinga opent expositie vondsten Lochtenrek

De Veerkieker weer gestart in 2020
Op dinsdag 10 maart kwam CBS In de Kring uit Oosterwolde op bezoek bij molen en museum.
In verband met de corona crisis is dit helaas voorlopig de laatste school die op bezoek komt.

Eind maart start het museumseizoen. Traditiegetrouw kijkt het bestuur even terug op het afgelopen jaar, maar kijkt ook alvast vooruit wat er het komende seizoen in de pijplijn zit.

Wil je meer weten? Lees dan de nieuwsbrief

Het project “Stille getuigen” is van start gegaan in museum Oold Ark.
De officiële opening werd zaterdagmiddag 25 mei 2019 verricht door wethouder Marcel Bos van de gemeente Ooststellingwerf. 

lees verder: Project “Stille getuigen laten spreken” geopend in museum Oold Ark in Makkinga.

Het zomerseizoen van Museum Oold Ark en korenmolen De Weyert in Makkinga is gestart. Vanaf april zijn de molen en het museum elke zaterdag weer open van 9.30 – 16.00 uur. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen, koffiedrinken met iets lekkers erbij en bakmixen kopen in de molenwinkel. Oold Ark en De Weyert draaien geheel op vrijwilligers. Ze zoeken voor het komend seizoen weer nieuwe collega-vrijwilligers.
Museumvrijwilligers
Museum Oold Ark vraagt vrijwilligers die aan de collectie van oude handgereedschappen werken, wisseltentoonstellingen samenstellen en inrichten en als gastheer of -vrouw bezoekers ontvangen en rondleiden.
Molenvrijwilligers
Korenmolen de Weyert zoekt vrijwilligers in de molenwinkel, rondleiders voor bezoekers en scholen, assistent-molenaars en molenaars.
Leerling-molenaars
De Weyert is ook een opleidingsmolen voor het vak molenaar. Deze opleiding bestaat uit een praktisch en theoretisch deel en duurt ongeveer twee jaar. Er zijn weer opleidingsplaatsen vrij voor leerling-molenaars.