Korenmolen De Weyert in Makkinga doet op zaterdag 9 april 2022 tussen 11.00 en 12.00 uur mee aan de recordpoging om alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien. Dit is vanwege Het Jaar van de Molenaar.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars viert dit jaar het 50-jarig jubileum

en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot

Het Jaar van de Molenaar.
In 1972 is dit gilde opgericht door enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van molenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Nederlandse molenaarsambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Het Gilde richt zich daarom op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. De Weyert is een van de opleidingsmolens in Nederland waar 2 leermeesters leerlingen opleiden tot molenaar (theorie en praktijk). Op de Weyert werken totaal 16 molenaars, assistent-molenaars en leerling-molenaars. Daarnaast zetten nog 15 vrijwilligers zich in voor rondleidingen en winkelverkoop van producten.

In de afgelopen 50 jaar is het Gilde uitgegroeid tot een vereniging met 2.600 leden, waarvan ongeveer 1.500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal molenaars in opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1.200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door de UNESCO van het “Ambacht van Molenaar” als immaterieel erfgoed.

Als onderdeel van de viering van Het Jaar van de Molenaar wordt een recordpoging gedaan door de molenaars om alle draaivaardige molens in Nederland tegelijk te laten draaien om daarmee het belang van het ambacht van molenaar onder de aandacht te brengen en meer vrijwilligers te werven. Zo zorgen we ervoor dat ook in de toekomst de molens blijven draaien.

Iedereen is op zaterdag 9 april welkom bij De Weyert voor een rondleiding en uitleg over de werking van hun molen.

Voor meer informatie over recordpoging op De Weyert in Makkinga kunt bellen met Eelke Rypkema, bestuurssecretaris, 06 29027284