Achtergrond grijs

De vrijwilligers van De Weyert beheren spelen een belangrijke rol in het behoud van de molen. Ze bedienen de molen en zorgen voor het onderhoud dat daarbij hoort. De verkoop van meel levert geld op, dat we onder andere daarvoor gebruiken. De gemeente Ooststellingwerf is eigenaar van de molen en zorgt voor het groot onderhoud. De Weyert blijft daardoor gezichtsbepalend in het landschap van Makkinga.

Lees verder:20 jaar geleden ontstond bij Jan Sinnema uit De Wilgen het idee om molenaar worden. "Dat was een gevolg van mijn denken in die tijd; de hang naar romantiek, puurheid en milieuvriendelijkheid. In de weer zijn met de natuurlijke elementen en deze gebruiken om een mooi product te maken. Kortom ik droomde er op los. Natuurlijk wist ik dat de realiteit vaak minder romantisch is en ik liet op dat moment die droom voor wat het was."

Lees verder:Nico Meinsma , 72 jaar, is één van de leerling-molenaars geweest op De Weyert. “Ik was machinist op de koopvaardij. Een baan waarbij je veel van huis bent. Na mijn pensioen heb ik dat van-huis-zijn ruimschoots ingehaald en me in diverse hobby’s uitgeleefd. Na onze verhuizing naar Oosterwolde zocht ik nieuwe invulling voor mijn vrije tijd. Al googlend vond ik het vrijwilligerswerk op de molen in Makkinga.

Lees verder:De Weyert heeft ook assistent-molenaars die helpen met het bedienen van de molen. Zij doen vrijwel hetzelfde als de molenaar, maar zijn niet eindverantwoordelijk. Op De Weyert werken voor de veiligheid altijd twee molenaars of een molenaar en een assistent-molenaar. Dat heeft te maken met de bouw van de molen en de positie van de stelling ten opzichte van de meelzolder.

Lees verder:

Op de Weyert werken niet alleen molenaars en assistent-molenaars. Er zijn ook veel vrijwilligsters die in de winkel werken. Zij staan aan de kassa voor de toegangskaartjes, verkopen meel en doen aan productontwikkeling. Ook zijn er gastvrouwen die koffie en thee verzorgen.

Lees verder:

Op zaterdag geven de molenaars, assistent-molenaars en de leerling-molenaars rondleidingen aan bezoekers uit binnen- en buitenland, oud en jong, wel of niet in groepsverband.
Op aanvraag kan dit ook op andere momenten dan de openingstijden. Een gecombineerde rondleiding in de molen en in het naastgelegen museum Oold Ark is ook mogelijk.
Interesse? Lijkt het u leuk om rondleidingen te geven in de molen?  U kunt vrijblijvend informatie aanvragen.