Korenmolen de Weyert bedankt de jarige MOP

Afgelopen zaterdag heeft Stichting Korenmolen De Weyert de Makkingaster Oudejaarsploeg (MOP), in het zonnetje gezet i.v.m. hun 50 jarig jubileum.
De MOP kreeg het boekje Moppie de Muis in de molen van Makkinga aangeboden.Een vrijwilligster Klaasje Bouma van de molen liep met het idee om educatief materiaal te ontwikkelen om de jongste kinderen op spelenderwijze wegwijs te maken door de molen. Dit besloot zij te koppelen aan het 50 jarig jubileum van de MOP. Samen met een aantal dames uit Makkinga wist zij dit project in korte tijd vorm te geven. In het boekje Moppie de Muis wordt in begrijpelijke taal en op een leuke manier verteld over de werking van de molen. Het boekje is voorzien van prachtige illustraties, gemaakt door Janique Gorter.
Stichting Korenmolen de Weyert is dan ook trots op het eindresultaat. De voorzitter heeft zaterdagmiddag 10 september Moppie de Muis aangeboden aan de jongens van de MOP, die het eerste exemplaar met veel enthousiasme in ontvangst hebben genomen.
Vele kinderen hebben deze middag de speurtocht met Moppie de Muis door de molen gedaan en een diploma ontvangen. Nieuwsgierig geworden hebben de MOP-jongens de speurtocht ook gedaan en zo een stukje kennis over de molen opgedaan. Op de meelzolder hangen de krantenartikelen over de bezetting door hun voorgangers, die met veel belangstelling zijn gelezen.

Uitleg Moppie de Muis
In de molen zijn bij een 12 tal belangrijke onderdelen van de molen gebreide muisjes opgehangen.

De kinderen kunnen aan de hand van een omschrijving de muisjes opzoeken. De muisjes zijn ook te vinden aan de hand van prachtige tekeningen die Janique Gorter heeft gemaakt van het betreffende onderdeel. Wanneer het muisje is gevonden staat in het boekje een uitleg over het onderdeel of voorwerp van de molen. Na afloop ontvangen de kinderen een diploma “Junior Assistent Molenaar”.

Geschiedenis
De reden van het cadeau ligt in het begin van de tachtiger jaren. De molen raakte in de jaren 70 in ernstig verval. De MOP schonk tijdens de jaarwisseling van 1976/1977 aandacht aan de slechte toestand van de molen.
Restauratie duurde lang en de MOP besloot op maandagmorgen 29 december 1980 de molen te bezetten. De actie duurde tot 6 januari 1981 en zorgde voor veel publiciteit. Ook landelijke dagbladen besteedden aandacht aan de bezetting. De dag waarop de actie eindigde richtte Dorpsbelang Makkinga de molencommissie op. In 1983 begon de restauratie. In de zomer van 1984 draaide de molen tot groot genoegen van de inwoners van Makkinga.