Zonnige Friese molendag 2016 op De Weyert

Zaterdag 10 september vierde Korenmolen De Weyert in Makkinga de jaarlijkse Friese Molendag. De molen en het naastgelegen Oold Ark waren die dag gratis te bezichtigen. Ruim 150 mensen wisten de weg naar de Weyert te vinden.


’s Morgens zijn we begonnen met een kinderactiviteit in samenwerking met Kinderwerk ’t Haventje uit Makkinga. Kinderen gingen onder begeleiding een broodje bakken in een bloempotje. 
Kinderen kregen een bolletje deeg en gingen dit kneden tot een soepel bolletje. Vervolgens werd het bloempotje ingevet met boter en gingen de potjes een half uurtje in de oven. Nadat de broodjes bruin gebakken en afgekoeld waren, mochten de kinderen het potje versieren met leuke prikkers, vilten stickers en strikken. De potjes met de broodjes mochten mee naar huis, alhoewel veel broodjes onderweg al werden opgegeten. Later op de middag was er voor de kinderen nogmaals de gelegenheid om een broodje in een potje te bakken. Zo’n 35 kinderen hebben meegedaan aan deze activiteit.
Op de speciale molendagen wordt De Weyert extra onder de aandacht van het publiek gebracht en wordt er verteld over de geschiedenis van de molen, hoe het ingenieuze werktuig werkt en wat er op de molen gebeurt. Veel bezoekers zijn verrast over de werking van de molen, van jong tot oud.
Gezelligheid op molen
Op het terras voor de molen kon jong en oud in de stralende zon genieten van koffie met zelfgebakken koek. In de molen mochten de kinderen zelf graan malen om thuis van het meel een heerlijke pannenkoek van te bakken. De molenaars en vrijwilligers van De Weyert en Oold Ark gaven rondleidingen in de molen en het naastgelegen museum.