Bouw kleine electrische maalstoel

Om geen nee te hoeven verkopen aan klanten die na een langere periode van windstilte het bakproductenwinkeltje van korenmolen de Weyert in Makkinga bezoeken en om aan alle wensen van bakkers en andere grote klanten te kunnen voldoen, is door het bestuur van Stichting Korenmolen de Weyert besloten om naast de op windkracht aangedreven grote maalstoel een klein elektrisch aangedreven maalstoeltje aan te schaffen.

Een koppel maalstenen voor zo’n klein maalstoeltje weegt toch nog wel zo’n 200 kilo. 

Die kleine maalstoel wordt in eigen beheer gebouwd en is inmiddels bijna klaar. Op vrijdag 18 juli zijn vrijwilligers van de molen naar Duitsland afgereisd om in Mayen in de Eifel het bestelde koppel maalstenen zelf op te halen. Daarbij werd ook een bezoek gebracht aan de werkplaats van leverancier Mayko Gmbh. Daar worden de grote keiharde blokken basalt verwerkt tot bijvoorbeeld terrastegels, maar ook tot heel veel andere producten waaronder molenstenen. 
Mayen is een plaats waar al eeuwenlang molenstenen worden vervaardigd. Dat komt niet alleen door de kwaliteit van het beschikbare basalt, maar ook vanwege de mogelijkheid de stenen met boten via de Rijn naar klanten te vervoeren. In veel Nederlandse molens liggen Duitse molenstenen uit de Eifel. Ging transport vroeger bijna uitsluitend per schip, tegenwoordig gaat dat voornamelijk over de weg. 
Tijdens hun bliksembezoek aan de Eifel bezochten de vrijwilligers van Molen de Weyert ook de oude hijskraan in Andernach aan de Rijn die vroeger gebruikt werd om molenstenen in de boten te takelen. De oude hijskraan in Andernach is al lang niet meer in gebruik maar kan wel bezichtigd worden. Op zaterdag werd ook nog een bezoek gebracht aan het indrukwekkende museum ‘Lava Dome’ en de beroemde 30 meter diepe ‘Lava keller’ van Mendig. In de loop van zaterdagavond konden de molenstenen in Makkinga worden afgeleverd.

molenstenen dld 2     molenstenen dld 3     molenstenen dld 4

De komende weken zullen door vrijwilligers van de molen de nu nog gladde molenstenen met beitels handmatig van groeven worden voorzien. Dit heet in vaktaal het billen van de molenstenen. Daarna kunnen de stenen in de nieuwe maalstoel worden geplaatst. Wie geïnteresseerd is in de voortgang van de constructie van de nieuwe maalstoel en het billen van de stenen kan de komende tijd daarvoor iedere zaterdag in Korenmolen de Weyert terecht en daar de voortgang met eigen ogen zien. Ook het bakproductenwinkeltje is op die dagen uiteraard geopend.