Op bezoek bij molensteenmakerij

Vorige maand heeft Korenmolen de Weyert een kleine met handkracht aangedreven molen aangeschaft. De molen bestaat uit een koppel stenen waarbij in de panvormige ligger een handmatig aangedreven loper ronddraait (foto) Door het gewicht van de loper wordt het graan vermalen. Het totale gewicht van het molentje is zo’n 40 kg. Met de molen kunnen kleine hoeveelheden graan worden gemalen. In molen de Weyert staat al een klein metalen ‘koffiemolentje’ waarmee minimale hoeveelheden graan gemalen kunnen worden. Het molentje wordt handmatig bediend en is voor kinderen vaak het hoogtepunt van een bezoek aan Korenmolen de Weyert. Zelf graan malen en pannenkoekenmeel maken: wat wil je nog meer. Ook vaders en opa’s moeten er nog wel eens aan geloven en hun krachten laten zien.

 

Op 31 juli hebben Hans Suyling en ondergetekende de nieuwe aanwinst opgehaald bij de molensteenmakerij van ondernemer Hans Titulaer in Plasmolen vlak bij Mook in Noord- Limburg. In het bedrijf worden betonnen kunststenen vervaardigd en oude blauwe molenstenen uit de Eifel gerestaureerd. Voor de productie worden grote stalen mallen gebruikt, waarin het molensteenbeton wordt gestort. Na uitharding moeten de stenen verder bewerkt worden. Het bedrijf van Hans Titulaer levert aan klanten in heel Europa en heeft inmiddels meer dan zeshonderd molenstenen vervaardigd en meer dan vijftig stenen gerestaureerd.

Witte Molen
Vóór ons bezoek aan de molensteenmakerij brachten we eerst nog een bezoek aan de Witte Molen in Nijmegen. Die molen is net als de Weyert Gemeentelijk bezit en wordt gepacht door Hans Titulaer. Twee medewerkers van Hans Titulaer beheren de Molen die in een woonwijk van Nijmegen ligt. Het molenaars-werk doen zij beroepsmatig. Zij verdienen er hun ‘brood’ mee. De molen is vijf dagen per week geopend en levert o.a. tarwemeel en -bloem met het Eco keurmerk aan particulieren en aan bakkers Na ons bezoek aan de Witte Molen in Nijmegen hebben wij ook nog een bezoekje gebracht aan de Bovenste Plasmolen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenste Plasmolen

Dat is een met waterkracht uit plaatselijke bronnen aangedreven korenmolen waarmee ook mechanisch kan worden gemalen en die in2000 werd gerestaureerd De molen zelf is eigendom van Natuurmonumenten, maar wij kregen een boeiende privé-rondleiding van een gids die naast de molen woont. De molen is in tegenstelling tot de Witte Molen niet meer in gebruik en dus een echt monument, maar nog wel maalvaardig Op gezette tijden worden in de molen rondleidingen georganiseerd. Tijdens de Friese Molendag op zaterdag 12 september a.s. wordt de nieuwste aanwinst van Korenmolen de Weyert officieel in gebruik genomen, samen met onze in eigen beheer gebouwde elektrisch aangedreven molen.

Juli 2015
Aad Oudshoorn