Bezoek molen de Mars in de Blesse

Op dinsdag 12 mei brachten zeven vrijwillige (assistent-) molenaars een bezoekje aan Korenmolen De Mars in De Blesse bij Wolvega. Dat waren: Roelof Bosma, Peter Flierman, Wil Heick, Nico Meinsma, Aad Oudshoorn, Eelke Rijkema en Hans Suiling. Op Molen De Mars zijn vrijwilligers Paul David van Vliet en Bert van Oudenaren actief. Zij zijn gediplomeerd molenaar en slaagden na een opleiding van twee jaar door Wil Heick als gediplomeerd molenaar. De cursus werd gegeven in onze eigen molen. Molen De Mars is op zaterdagmorgen en op afspraak te bezichtigen.  

 

Molen De Mars is vernoemd naar eigenaar Jan Mars van de naast de molen gelegen Welkoopwinkel in De Blesse die de molenromp in 1985 kocht en er in 30 jaar van maakte wat de molen nu is: een mooi voorbeeld van industrieel erfgoed in het dorp De Blesse en een bezoekje zeer de moeite waard.

Molen De Mars werd in 1834 gebouwd en was lange tijd eigendom van de Coöperatie Steggerda. Door de komst van de elektromotor raakten windmolens hun betekenis voor de maalderij kwijt. De molen werd ‘ontwiekt’ en in 1943 door Mutua Fides, één van de twee katholieke boerenbonden in Friesland gekocht als maalderij. Dat duurde tot 1958. De molen bleek niet meer te exploiteren. Het boven achtkant werd gesloopt en alleen de stenen onderbouw bleef over. In de loop van de tijd raakte de stenen molenromp bovendien door allerlei bijgebouwen ingesloten. Zo stond de molen erbij toen Jan Mars de molen in 1985 kocht. In enkele decennia bouwde Jan Mars de molen op tot wat hij nu is. In 1997 was de molen weer maalvaardig.

Op de molen zijn twee vrijwillige molenaars actief. Dat zijn Paul David van Vliet en Bert van Oudenaren. Voor de vrijwilligers van korenmolen de Weyert zijn dat geen onbekenden. Beiden volgden de opleiding tot molenaar op korenmolen de Weyert onder leiding van leermeester Wil Heick.

Op dinsdag 12 mei brachten zeven vrijwilligers van Korenmolen de Weyert een bezoekje aan molen De Mars in De Blesse, die voor de gelegenheid was opgetuigd en met draaiend gevlucht de bezoekers verwelkomde.  


Uiteraard werden we rondgeleid en kregen koffie met door de vrouw van molenaar Paul David zelf gebakken koek. Tijdens de rondleiding vertelde Paul David allerlei leuke details van de molen die bewoonbaar is gemaakt met oud meubilair. Ook toonde hij ons de wijze uil, die uithangt als de molen niet draait om kraaien en kauwtjes te verjagen.Uil van de Mars

Deze vogels hebben de neiging om het riet van de kap te gebruiken als nestmateriaal. Bert van Oudenaren moest helaas wegens ziekte verstek laten gaan. Aan het eind van de rondleiding hebben de molenaars met zijn allen de molen afgetuigd en weggezet. Voor ons was het een geslaagde en leerzame avond.

Aad Oudshoorn (Assistent molenaar)