Midwinterfeest december 2019

Op 14 december is op het plein voor de molen het Midwinterfeest 2019 gehouden. De dag begon met harde wind, zo hard dat op veel plaatsen in het land gelijksoortige evenementen werden afgelast. De wind ging na het middaguur gelukkig liggen en gaf verder geen problemen meer voor de markt die 16:00 uur van start ging.

Op de meelzolder was er een mogelijkheid tot het maken van kerststukjes bij Liane en hebben kinderen bij Alberdina Gnome’s gemaakt. De Gnome’s vielen in de smaak bij de kleintjes, op de markt werden regelmatig de zelfgemaakte Gnome’s getoond aan de voor hen bekende marktbezoekers. Noa had in een mooi verlichte stand allerlei sieraden voor de verkoop uitgestald.

In een knus ingericht deel van de spil dat met een gordijn was afgesloten, werden door Reny en Roely verhalen verteld. Hier stond af en toe een wachtrij met nieuwsgierige en popelende kinderen! Reny kwam, uitgedost als in een schilderij van Anton Pieck, regelmatig nieuwe luisteraars ronselen en er werd op het eind zelfs een bloedstollende thriller verteld aan de iets oudere marktbezoekers. In het museum en de molen werden voor belangstellenden rondleidingen georganiseerd.

De tenten rond het molenplein gaven beschutting aan de uitbaters, de muzikanten en aan de bezoekers. De molen en het terrein om de markt waren zeer sfeervol verlicht door DJ Dirk. Ook de achtergrondmuziek was bij Dirk in goede handen. Dirk heeft zelfs nog sneeuw proberen te maken, maar deze bleef niet liggen. In de muziektent werd de markt geopend met een concert van Crescendo. Bijna alle muzikanten waren aanwezig waardoor de tent maar net groot genoeg bleek om droog te kunnen musiceren tijdens een regenbuitje. We hebben bijna een uur mogen genieten van o.a. mooie kerstmuziek van Crescendo. Het was toen al gezellig druk op de markt.
Drie midwinterhoornblazers uit Diever lieten hun hoge maar vooral ook lage tonen vanuit de molen over de markt galmen. Niet iedereen kon dit geluid direct plaatsen, maar toen duidelijk werd waar het vandaan kwam was hier en daar verwondering zichtbaar. De hoornblazers kwamen later op de avond nogmaals in actie.

Adrienne en Martijn lieten de mensen op de markt even stilvallen. Met een bijzonder mooie en loepzuivere stem, begeleid door ingenieus gitaarspel, werden toepasselijke kerstliederen gebracht. Aan het eind van de markt waren ze opnieuw te horen en zong Adrienne ook een aantal heel gevoelige liedjes. Jammer dat vele mensen dit niet hebben gehoord. Rond 18:30 uur trok er een behoorlijke regenbui over die de sfeervolle markt toch een beetje guur maakte, hierdoor bleef het ’s avonds wat (te) rustig. Zeer begrijpelijk, maar voor het evenement een beetje jammer.

Op de markt waren stands van Paal 35, de Gaegelpolle en Bakker De Vent aanwezig. Ze hadden allen goed uitgepakt zodat er een mooi en gevarieerd aanbod was voor de bezoekers. De oliebollen waren zeer in trek en ook de vogeltaarten waren bijna allemaal verkocht. De museum- en molenwinkel stond er met snoep, diverse meelproducten en vers gebakken “knieperties”. De kerstman liep klingelend met bel dan wel swingend op de muziek, de knieperties uit te delen op de markt. Verder werd er chocolademelk, glühwein en snert verkocht. Het verwarmen van de snert kon de verkoop nauwelijks bijhouden. De pannen waren aan het eind van de avond leeg!

Ondanks de regen was het Midwinterfeest 2019 weer een groot succes. Er zijn vele positieve reacties ontvangen van zowel bezoekers als standhouders! Het Midwinterfeest is door een aantal enthousiaste mensen voorbereid en met vele vrijwilligers van het museum en de molen tot uitvoer gebracht. Het is in de huidige tijd zeer bijzonder dat er zoveel behulpzame handen te vinden zijn in een relatief kleine gemeenschap. Vele mensen die direct en belangeloos klaar staan om te helpen. Dit is een belangrijke voorwaarde voor het organiseren van een dergelijk evenement maar zeker ook hartverwarmend in deze donkere dagen voor kerst. Vrijwilligers, heel hartelijk dank voor de inzet!