Nieuwe maalstoel vordert gestaag

Het bouwen van de nieuwe maalstoel begint al aardig te vorderen. De stenen zijn bijna gebild en de meelkuip en maalstoel zijn ook nagenoeg gereed.
Nico Meinsma is in de werkplaats de ligger (onderste steen) aan het billen. De loper (bovenste steen) is al gereed.

 


Op deze foto is te zien hoe de groeven worden aangebracht. Een lamp wordt gebruikt als hulpmiddel. De schaduw helpt bij het beoordelen van diepte en helling. Het billen is een precisiewerk en het is ook zwaar werk. Nico is regelmatig aan het billen, maar vaak nooit langer dan een uur achter elkaar. Op deze manier is het voor Nico goed vol te houden.

De maalstoel staat in de werkplaats al gereed, hierboven op komt straks onderstaande meelkuip met de maalstenen.

De nieuwe meelkuip staat alvast op de steenzolder, waar uiteindelijk de gehele maalstoel komt te staan. De meelkuip komt straks over de maalstenen.

Gauke Bos is op de meelzolder bezig met het frame voor de ophanging van de motor. De motor komt aan de zolder te hangen, omdat op de steenzolder niet genoeg ruimte is. De maalsteen wordt elektrisch d.m.v. authentieke banden en houten wielen aangedreven. De wens is om uiteindelijk de maalstoel door de wind te laten aandrijven. Dit laatste is nog een behoorlijke uitdaging zowel technisch als financieel.