Achtergrond grijs

Opleiding tot molenaar in De Weyert in Makkinga

Wat is er mooier dan het oude ambacht van molenaar te leren en daarna vrijwillig een molen te kunnen bedienen. Op Korenmolen De Weyert in Makkinga kan dat.

De Weyert is een lesmolen waar leermeesters de leerlingen begeleiden in de praktijk en theorie. Iets voor jou? Er zijn weer opleidingsplaatsen vrij. Je kunt vrijblijvend een aantal proeflessen volgen.
De opleiding heeft een praktisch deel, een technisch deel en een deel over de ontwikkelingsgeschiedenis van windmolens. Als je geslaagd bent kun je als zelfstandig molenaar de molen veilig en verantwoord bedienen, onderhoud uitvoeren en het publiek vertellen over de cultuurhistorische geschiedenis van deze indrukwekkende werktuigen.
De opleiding vindt één keer in de 2 weken plaats op zaterdagmorgen, voornamelijk op de molen in Makkinga. Voor bijzonder oefeningen wijken we uit naar onder andere de molen in Noordwolde en de poldermolen in Goëngahuizen.
Door steeds nieuwe molenaars op te leiden houden we dit een uniek stukje erfgoed in stand en kunnen we een eeuwenoude traditie voortzetten. Het beroep molenaar staat op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij Unesco.
Meer weten?
Voor meer informatie kun je bellen met Eelke Rijpkema, telefoon 0516-441688. Mailen kan ook Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of kom eens een kijkje nemen op de molen. De molen is elke zaterdag open van 9.30 – 16.00 uur.