Fruitpers Friesland Zuid komt zaterdag 7 oktober naar Makkinga

Na het succes van vorig jaar komt ook dit jaar de fruitpers van Friesland Zuid weer naar Makkinga.
Op zaterdag 7 oktober kunnen de appels en peren weer geperst worden. Door de strenge nachtvorst van afgelopen voorjaar dragen sommige bomen minder vrucht, maar we gaan er vanuit dat we de fruitpers weer de hele dag aan het werk kunnen zetten.


De persdag is bedoeld voor hoeveelheden vanaf 30 kilo tot maximaal 200 kilo. Voor grotere hoeveelheden kan een aparte afspraak gemaakt worden met Fruitpers Friesland Zuid.
Nieuw dit jaar is dat Makkingasters hun overschot aan appels en peren bij de molen kunnen inleveren. Het fruit laten we op deze dag persen en het sap verkopen we in de molenwinkel. Heel Makkinga kan zo genieten van geperste appels en peren uit eigen streek. De opbrengst van het sap komt ten goede aan de molen. Op zaterdagen van 9.30 – 16.00 uur kan het overschot aan fruit bij de molen ingeleverd worden.
Het sap wordt gepasteuriseerd en direct verpakt in een drie- of vijfliter 'bag in box' verpakking met tapkraan. Je eigen sap is hierdoor ongeopend 2 jaar houdbaar. Na opening is het sap nog minimaal 4 weken gekoeld te bewaren.
Het persen, pasteuriseren en verpakken kost € 3.50 per 3 liter verpakking en
5 euro per 5 liter verpakking. Voor een liter sap is 1,7 tot 2 kilo fruit nodig.
Opgave:
Opgave voor het persen kan bij: Gauke Bos tel. 06-45572793 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook voor informatie over het persen kan je bij hem terecht.
Voor algemene informatie kan je contact opnemen met:
Eelke Rijpkema tel. 0516-441688 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor een sfeerimpressie van de fruitpersdag in 2016 kun je hier het artikel en de foto's nog eens bekijken.