1868:                   de molen werd als houtzaagmolen gebouwd in Gorredijk.
1912 - 1925:        de molen stond als korenmolen op Twijtel
1925 - nu:            de molen staat als korenmolen in Makkinga

De molen is nog steeds in bedrijf. Vrijwilligers houden De Weyert draaiende, zodat ook de volgende generatie kan genieten van deze prachtige korenmolen.

Lees verder: Geschiedenis de Weyert in vogelvlucht

Op 28 maart 1984 is Stichting Korenmolen De Weyert opgericht en op 15 september van datzelfde jaar werd de molen officieel in gebruik genomen. Daar is heel wat aan vooraf gegaan. De MOP, de gemeente Ooststellingwerf, dorpsbelang Makkinga en tientallen vrijwilligers hebben zich ingezet voor het behoud van de molen. Restauraties door de jaren heen hebben de molen gemaakt tot wat hij is, een goed onderhouden werktuig en de vrijwilligers zorgen er voor dat dit zo blijft.

Lees verder: Restauraties

Op de begane grond 

In de winkel worden bakmixen verkocht, zoals mixen voor pannenkoeken, scones, Ooststellingwerfse appelcake, kruidkoek en gemberboterkoek. Deze mixen worden door de vrijwilligers van de winkel zelf klaargemaakt en verpakt. Naast de voorverpakte bakmixen kan de klant iedere gewenste hoeveelheid meel af laten wegen. Er zijn ook pittenzakken te koop. Deze zakken worden door de vrijwilligers zelf gemaakt van een leuk molenstofje en gevuld met graankorrels. De pittenzak helpt tegen buikpijn, nekpijn en spierpijn. Tussen beide kasten hangt een foto van Wijert Zeephat, de laatste werkende beroepsmolenaar op De Weyert. Bezoekers van de maandelijkse Vlomarkt steken graag aan voor kop koffie op de molen.

Het leslokaal
In het gezellige leslokaal krijgen de leerling-molenaars om de week les. Er staat ook een keukentje in waar koffie gezet kan worden en in de kasten staat het archief. Op de tafel ligt het molenjournaal. Dat is een belangrijk document. Hierin schrijven de molenaars en vrijwilligers de wetenswaardigheden van die dag als een overdracht naar vrijwilligers van de volgende dienst. Elke molenaar leest aan het begin van zijn dienst het journaal en weet wat hij moet doen.

Lees verder: Inrichting van de molen

Weyert Zeephat was de laatste ambachtelijk molenaar op De Weyert. Vele jaren heeft op de maalpijp in de molen het volgende, door Weyert Zeephat gemaakte gedichtje gestaan. Dit gedichtje geeft voortreffelijk weer met hoeveel plezier Zeephat al die jaren zijn werk heeft verricht.

Ik leef hoog op de molen
mijn lieflijk oord,
daar vliegen mijn dagen
genoeglijk voort.

Read MoreWeyert Zeephat

Lees verder: Weyert Zeephat