Achtergrond grijs

1868:                   
de molen werd als houtzaagmolen gebouwd in Gorredijk.

1912 - 1925:       
de molen stond als korenmolen op Twijtel

1925 - nu:            
de molen staat als korenmolen in Makkinga

De molen is nog steeds in bedrijf. Vrijwilligers houden De Weyert draaiende, zodat ook de volgende generatie kan genieten van deze prachtige korenmolen.

Lees verder:

Op 28 maart 1984 is Stichting Korenmolen De Weyert opgericht en op 15 september van datzelfde jaar werd de molen officieel in gebruik genomen. Daar is heel wat aan vooraf gegaan. De MOP, de gemeente Ooststellingwerf, dorpsbelang Makkinga en tientallen vrijwilligers hebben zich ingezet voor het behoud van de molen. Restauraties door de jaren heen hebben de molen gemaakt tot wat hij is, een goed onderhouden werktuig en de vrijwilligers zorgen er voor dat dit zo blijft.

Lees verder:

 

 

Weyert Zeephat was de laatste ambachtelijk molenaar op De Weyert. Vele jaren heeft op de maalpijp in de molen het volgende, door Weyert Zeephat gemaakte gedichtje gestaan. Dit gedichtje geeft voortreffelijk weer met hoeveel plezier Zeephat al die jaren zijn werk heeft verricht.

Ik leef hoog op de molen
mijn lieflijk oord,
daar vliegen mijn dagen
genoeglijk voort.

 

Lees verder:

 

 

Type

Achtkante stellingmolen, rietgedekt, Bovenkruier; neutenkruiwerk: 24 neuten en 10 keerneuten

 

 

Gevlucht

19.20 meter,  Roede 1:  Buurma 1984 nr.111 Oudeschans, Roede 2:  Groot Wesseldijk 2006 nr.81 Lochem, Zelfzwichting en op roede 1 tevens remkleppen

 

Lees verder: