Veerkieker weer van start

De basisscholen in Oost- en Weststellingwerf zijn onder de titel "De Veerkieker" weer gestart met een heemkundeproject. De kinderen bezoeken met de klas interessante plekken in de omgeving en komen zo in aanraking met kunst en cultuur, maar ook geschiedenis en natuur. Korenmolen de Weyert en Museum Oold Ark staan ook op het lijstje van te bezoeken bezienswaardigheden. De molenaar komt eerst op school alvast kennismaken en vertellen wat de kinderen te zien gaan krijgen. Tijdens het bezoek aan de molen vertelt de molenaar hoe op windkracht graan tot meel wordt vermalen. De kinderen mogen ook zelf met handkracht meel malen.

In museum Oold Ark maken de kinderen kennis met oude ambachten en de gereedschappen welke vroeger werden gebruikt toen er nog niets op stroom kon worden aangedreven. Ze zien hoe de schilder vroeger veel meer was dan iemand die een pot verf leeg strijkt. Hij moest zijn eigen verf maken en op kleur brengen. Hij kon ook een plaatje hout er uit laten zien of het marmer was. Ook wordt het verhaal verteld van het winnen van turf en de barre omstandigheden waaronder hele gezinnen daarvoor werden ingezet.

Wat we nou zo leuk vinden is dat een aantal kinderen ons een email hebben gestuurd met reacties hoe zij het bezoek beleefd hebben. In dit documentje hebben we de reacties verzameld. Klik op de link om ze te lezen. Wil je meer weten van het project "De Veerkieker" kijk dan op deze website.