Project “Stille getuigen laten spreken” geopend in museum Oold Ark in Makkinga.

Het project “Stille getuigen” is van start gegaan in museum Oold Ark.
De officiële opening werd zaterdagmiddag 25 mei 2019 verricht door wethouder Marcel Bos van de gemeente Ooststellingwerf.

Het is voor Oold Ark een jubileum want het museum bestaat dit jaar 25 jaar.

Donateurs, vrijwilligers en vrienden van het museum waren uitgenodigd om de opening bij te wonen. Er waren ongeveer 70 personen aanwezig. Buiten was voor de molen en museum een terras ingericht, waar het goed toeven was en men op koffie met gebak werd getrakteerd.

Marlies Bouma, bestuurslid van Oold Ark, heette  wethouder Bos, de consulente Mirjam Pragt van de Federatie van Musea Fryslân  en Syts Wiersma en Sjoukje Visser van het Fries Filmarchief en alle genodigden welkom

Marlies keek terug op de afgelopen 25 jaar. In 1994 is het museum geopend door de gouverneur van Rotary District 1590, de heer Pieter Smit. Het begon destijds met de expositie van de timmerman en met tafels waarop de gereedschappen uitgestald lagen. In de loop van de jaren zijn alle expositie hoeken ontstaan.

De basiscollectie van museum Oold Ark is de collectie van de heer Albert Mulder uit Makkinga.
In 2011 is men na een grondige verbouwing van museum en molen “samen door één deur” verder gegaan. Door de verbouw beneden kwam er meer ruimte boven en konden de expositie hoeken uitgebreid worden en kwam er ruimte voor wisseltentoonstellingen.
Dit jaar is dat een expositie over wecken.

In 2013 is museum Oold Ark een geregistreerd museum geworden en is er door de vrijwilligers verder gewerkt aan het digitaliseren en fotograferen van de gereedschappen en voorwerpen.
 In 2018 is er met steun van de Museum Federatie Fryslân het project “Tichtebij” uitgevoerd.
Het Fries Film Archief in Leeuwarden heeft oude filmbeelden van verloren gegane beroepen opgespoord en gemonteerd. Deze filmbeelden zijn van ingesproken tekst voorzien en voor Oold Ark zijn er van 13 beroepen films gemonteerd. Deze films worden in de expositie hoeken op beeldschermen vertoond.

Oold Ark noemt het “stille getuigen laten spreken”. Veel van de vrijwilligers hebben zelf nog met de gereedschappen, die wij laten zien, gewerkt. Zij kunnen de verhalen vertellen over de oude beroepen. De oude filmbeelden geven daar een mooie aanvulling op. Het publiek kan zien hoe er vroeger in het veen gewerkt werd of hoe de wagenmaker een houten wiel maakte en in elkaar zetten.

Museum Oold Ark heeft zo’n dertig vrijwilligers. Alle werk wordt door vrijwilligers en bestuur gedaan. De betrokkenheid bij het museum is groot.

Door wisseltentoonstellingen zoals de fietsenmaker, rietdekken en vanaf nu ook de expositie over wecken en  het project “stille getuigen” wordt er steeds wat nieuws gepresenteerd. En vandaag dus “stille getuigen laten spreken

Na de opening kreeg wethouder Marcel Bos het woord. Hij feliciteerde de vrijwilligers van Oold Ark met het 25 jarig bestaan en benadrukte dat Oold Ark het enige officieel geregistreerde museum in Ooststellingwerf is. Daar moeten we trots op zijn. Hij wenste bestuur en vrijwilligers veel succes en overhandigde namens de gemeente een cheque van 100 euro.

Daarna ging het gezelschap naar binnen en door middel van het aanzetten van de schermpjes was de officiële opening van “Stille getuigen” een feit. Er was veel belang stelling voor de expositie hoeken en de oude beelden op de schermpjes.
Daarna bleef men nog even nazitten. Het was een zeer geslaagde en genoeglijke middag.