Wisseltentoonstelling Fietsenmaker geopend

Zondagmiddag 15 april heeft Europarlementariër en dorpsgenoot Jan Huitema de wisseltentoonstelling geopend.
Jan arriveerde bij het museum op een oude fiets.

De voorzitter van het museum, Jan Veenstra heette de belangstellenden en de vertegenwoordigers van de pers welkom. In zijn welkomstwoord memoreerde hij nog even de ontstaansgeschiedenis van het museum en het vele werk dat sindsdien is verzet door de vele vrijwilligers is verzet. Dat heeft gemaakt dat het museum nu voldoet aan de kwaliteitseisen van het nationaal museumregister. Een erkenning welke met trots op de gevel prijkt.

De opening werd vervolgens binnen verricht door Jan Huitema. In het dagelijks leven is Jan Europarlementariër, maar heeft hij in een maatschap met zijn vader ook een veehouderij in Makkinga. In zijn toespraak schetste hij kort de ontwikkelingen van het boerenbedrijf van de tijd van de jeugd van zijn vader naar vandaag. Veel van wat vroeger gewoon was is nu verdwenen en komt niet weer terug. Daarom is het goed dat het museum de verdwenen beroepen bewaart voor het nageslacht.
De expositie die vandaag geopend wordt is een werkplaatsje van de fietsenmaker uit de periode 1925 – 1950
We zien allerlei gereedschappen en attributen van de fietsenmaker uit die tijd.
Op de voorgrond staat een transportfiets gebruikt door Jelle van der Veer uit Egypte ( Nijeberkoop) om petroleum uit te venten in Nijeberkoop en omgeving. Gedurende 1925-1960.
Maar hij gebruikte de fiets ook om melkbussen mee te vervoeren.
De fiets is in ca. 1925 gebouwd.
Deze fiets staat bij de fietsenmaker vanwege een lekke band.
Verder zien we een fiets ophangen. Dit is een oldtimer “safety” fiets van ca. 1891-1893.

De openingshandeling was eigentijds. Jan maakte een paar 'selfies' met de smartphone om op zijn moderne media te posten. Als Europarlementariër heeft hij  veel volgers in Europa en die zullen zijn post zien en dat past dan weer mooi bij 2018 Culturele Hoofdstad.