Museumnieuws

Op maandagmiddag 15 januari waren alle vrijwilligers uitgenodigd om het nieuwe jaar in te luiden. Dat hebben we geweten de opkomst was boven verwachting De Spil was afgeladen vol met 30 vrijwilligers!
Onder het genot van een lekker kopje koffie of thee met de traditionele nieuwjaars rolletjes opende Jan Veenstra de middag met de wens voor een ieder een gezond en gelukkig 2018 .Hij ging nog even in op het afgelopen jaar enkele highlights passeerden de revue, maar er werd ook nog even stilgestaan bij het overlijden van Jan Punter en Lammert van Weperen. Ook enkele plannen voor het nieuwe seizoen werden kort toegelicht.
Tevens konden we 6 nieuwe vrijwilligers verwelkomen wat een prettige aanvulling is op ons vrijwilligers bestand.
Henk Janson onze penningmeester gaf een inkijkje in de financiële resultaten over 2017, zodat de vrijwilligers ook enig idee krijgen van inkomsten en uitgaven van het museum.
Tijdens het borreluurtje vertelde Kees Koopstra enkele korte verhalen en had Jan Oosterhof nog een leuke quiz voor ons in petto.
We kunnen concluderen dat het een heel gezellige samenzijn is geweest.

Het is een goede gewoonte om zo aan het begin van het nieuwe museum seizoen een nieuwsbrief te publiceren voor ons publiek.
We praten je weer even bij over de plannen voor het komende seizoen, maar blikken ook even terug op het afgelopen jaar.

Klik hier voor meer leesplezier.

Op zaterdag 16 juli wordt weer de ambachtendag gehouden op het terrein bij museum en molen. Noteer deze datum dus in je agenda. Er zijn weer een heel aantal interessante activiteiten te zien en te beleven, zoals bijvoorbeeld:

Lees verder: Ambachtendag 2016

Nog een paar weken, dan is het museum weer open voor het publiek. Dat wil niet zeggen dat er nu niks gebeurt. De laatste weken zijn we met voormalig bakkers Popke Oosterhof en Karel de Vries uit Boyl en Noordwolde de voorraad bakkersbenodigdheden in kaart te brengen. Alle voorwerpen krijgen een correcte omschrijving, worden op registratiekaarten beschreven en gefotografeerd. Daarna worden de kaarten in het digitale documentatiesysteem ondergebracht. Op de foto wordt een metalen speculaasplank besproken. Achterhaald wordt uit welke periode deze stamt, hoe deze gebruikt werd etc.

Andere vrijwilligers zijn druk bezig met het verbeteren van de belichting van de expositie hoeken. Binnenkort nog een grote schoonmaak en dan kan wat ons betreft het museumseizoen weer los.

Op 5 november waren vrijwilligers van museum Oold Ark op de koffie bij plaatselijk belang Elsloo. Plaatselijk belang Elsloo organiseert regelmatig avonden onder de titel 'Op de koffie', waar dan ook wat interessants te beleven valt. Deze keer waren vrijwilligers van museum Oold Ark present met verhalen en een kleine greep uit de museumcollectie.

Op vrijdagmorgen 9 oktber 2015 brachten groep 4 en 5 een bezoek. De groep van 28 leerlingen werden om beurten in de molen en het museum rondgeleid. Nico deed dat in de molen. Wiebe en Kees in het museum. Fokje zorgde voor de catering. Het was een uitstapje naar de tijd van hun pake en beppe, waar de kinderen vaak geen weet van hadden. Zeker een vervolgbezoek waard.

Op zaterdag 18 juli 2015 werd de ambachtenmarkt gehouden op het terrein voor molen de Weyert.
Er zijn foto's van op facebook geplaatst. Klik boven in het menu op de knop facebook om ze te kunnen zien.

Op 18 juli 2015 in Makkinga, bij museum Oold Ark en Korenmolen de Weyert
Gedurende de hele dag wol spinnen, breien, vilten, twijnen, smeden, boter karnen, op het plein staan een oude handkar met diverse oude gereedschappen. Ook is er een ouderwetse snoepkraam en er zijn producten uit de dorpstuin van Makkinga. Er is een imker aanwezig en een stand met kruiden. En wat te denken van een ouderwetse pindabranderij.
Het haren van de zeis, eenden korf vlechten, stoelenmatten, kalligrafie, Terras met koffie/thee, pannenkoeken en soep.
Voor de kinderen:
Een ouderwets schooltje met Ot en Sien kleding, de kinderen mogen zich verkleden en in de bankjes zitten bij juf.
IJsco kraam, snoepkraam, blikgooien, smeden en twijnen.
Het museum en de molen zijn open en geven rondleidingen aan het publiek. In de molen zijn de molenaars aan het werk en in de winkel zijn producten van het molenmeel te koop.
Van 10.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom in Makkinga.
Entree € 3,50 en kinderen tot 12 jaar gratis