Museumnieuws

Het is een goede gewoonte om zo aan het begin van het nieuwe museum seizoen een nieuwsbrief te publiceren voor ons publiek.
We praten je weer even bij over de plannen voor het komende seizoen, maar blikken ook even terug op het afgelopen jaar.

Klik hier voor meer leesplezier.

Op zaterdag 16 juli wordt weer de ambachtendag gehouden op het terrein bij museum en molen. Noteer deze datum dus in je agenda. Er zijn weer een heel aantal interessante activiteiten te zien en te beleven, zoals bijvoorbeeld:

Lees verder: Ambachtendag 2016

Nog een paar weken, dan is het museum weer open voor het publiek. Dat wil niet zeggen dat er nu niks gebeurt. De laatste weken zijn we met voormalig bakkers Popke Oosterhof en Karel de Vries uit Boyl en Noordwolde de voorraad bakkersbenodigdheden in kaart te brengen. Alle voorwerpen krijgen een correcte omschrijving, worden op registratiekaarten beschreven en gefotografeerd. Daarna worden de kaarten in het digitale documentatiesysteem ondergebracht. Op de foto wordt een metalen speculaasplank besproken. Achterhaald wordt uit welke periode deze stamt, hoe deze gebruikt werd etc.

Andere vrijwilligers zijn druk bezig met het verbeteren van de belichting van de expositie hoeken. Binnenkort nog een grote schoonmaak en dan kan wat ons betreft het museumseizoen weer los.

Op 5 november waren vrijwilligers van museum Oold Ark op de koffie bij plaatselijk belang Elsloo. Plaatselijk belang Elsloo organiseert regelmatig avonden onder de titel 'Op de koffie', waar dan ook wat interessants te beleven valt. Deze keer waren vrijwilligers van museum Oold Ark present met verhalen en een kleine greep uit de museumcollectie.

Op vrijdagmorgen 9 oktber 2015 brachten groep 4 en 5 een bezoek. De groep van 28 leerlingen werden om beurten in de molen en het museum rondgeleid. Nico deed dat in de molen. Wiebe en Kees in het museum. Fokje zorgde voor de catering. Het was een uitstapje naar de tijd van hun pake en beppe, waar de kinderen vaak geen weet van hadden. Zeker een vervolgbezoek waard.

Op zaterdag 18 juli 2015 werd de ambachtenmarkt gehouden op het terrein voor molen de Weyert.
Er zijn foto's van op facebook geplaatst. Klik boven in het menu op de knop facebook om ze te kunnen zien.

Op 18 juli 2015 in Makkinga, bij museum Oold Ark en Korenmolen de Weyert
Gedurende de hele dag wol spinnen, breien, vilten, twijnen, smeden, boter karnen, op het plein staan een oude handkar met diverse oude gereedschappen. Ook is er een ouderwetse snoepkraam en er zijn producten uit de dorpstuin van Makkinga. Er is een imker aanwezig en een stand met kruiden. En wat te denken van een ouderwetse pindabranderij.
Het haren van de zeis, eenden korf vlechten, stoelenmatten, kalligrafie, Terras met koffie/thee, pannenkoeken en soep.
Voor de kinderen:
Een ouderwets schooltje met Ot en Sien kleding, de kinderen mogen zich verkleden en in de bankjes zitten bij juf.
IJsco kraam, snoepkraam, blikgooien, smeden en twijnen.
Het museum en de molen zijn open en geven rondleidingen aan het publiek. In de molen zijn de molenaars aan het werk en in de winkel zijn producten van het molenmeel te koop.
Van 10.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom in Makkinga.
Entree € 3,50 en kinderen tot 12 jaar gratis

Voor de vrijwilligers van Korenmolen de Weyert en het Museum Old Ark in Makkinga was het zaterdag 27 juni 2015 een drukke dag. Behalve de extra bezoekers aan museum en molen die de vlomarkt van Makkinga maandelijks trekt, werd die dag ook de door museum Oold Ark georganiseerde thema tentoonstelling over het beroep van de rietdekker officieel geopend.
Dat gebeurde met een demonstratie rietdekken door Harry Raggers van Rietdekkerij Raggers uit Willemsoord. In de loop van de dag deden tenslotte enkele honderden deelnemers aan de vanuit Gorredijk georganiseerde Rabo Fietstocht de molen en het museum aan. Zij konden op het voor de molen ingerichte terras terecht om koffie te drinken en daar werd door het mooie weer volop gebruik van gemaakt.

Met een flinke groep vrijwilligers werd het een bijzonder geslaagde dag en verliep alles op rolletjes.