Expositie Janique Gorter

Janique Gorter uit Makkinga zal het komende seizoen met een aantal van haar prachtige tekeningen exposeren in De Spil. De molen heeft in een boekje op een leuke manier de werking van de molen beschreven. Janique heeft dit boekwerkje voorzien van illustraties.

Janique schrijft hierover het volgende: “In maart is het zover: de expositie van de
serie tekeningen die ik heb mogen maken voor het boekje “Moppie in de molen van Makkinga”. Met veel plezier heb ik de illustraties gemaakt, maar hoe komen zulke tekeningen tot stand?
Voor de expositie zijn de tekeningen die ik heb gemaakt behoorlijk vergroot. Het oorspronkelijke formaat zal ongeveer postkaartformaat zijn (± 10 x 15 cm.). De tekeningen zijn naar aanleiding van foto’s en diverse bezoekjes aan de molen tot stand gekomen. Normaliter ben ik geen technisch tekenaar en moest dus af en toe goed nadenken over afmetingen, vormen en verhoudingen van de onderdelen van- en in de molen. Ook moest het natuurlijk op elke bladzijde aanwezig zijn, op een leuke manier, met het in de tekst omschreven deel van de molen.
Het muisje heeft allerlei verschillende vormen gehad voordat ik tevreden was. Hiervoor heb ik geen foto’s gebruikt, enkel mijn eigen fantasie. Na veel geschets en gegum is “Moppie” tot stand gekomen, een ondeugend muisje met grote kraaloogjes.
De tekeningen zijn gemaakt met een omsteekpennetje en Oost-Indische inkt. Een kenmerk van Oost-Indische inkt is dat het onuitwisbaar is, een foutje op papier is dus niet meer te herstellen. Een omsteekpennetje is een heel dun pennetje wat lijkt op een kroontjespen, maar dan kleiner. Je doopt telkens het pennetje in de inkt en kunt dan dunne lijntjes en arceringen aanbrengen. Best een beetje een Monnikenwerkje!
Ik vond het een uitdaging en erg leuk project om mee aan de slag te zijn geweest, het illustreren is en blijft toch wel een beetje mijn “ding”.
Na mijn afstuderen aan de kunstacademie Minerva heb ik meteen nog een opleiding gedaan (Pabo, opleiding tot leraar basisonderwijs), waardoor ik aan illustreren niet heel veel meer toe kom. Wel doe ik naast mijn werk nog veel portretteerwerk, met name van dieren, ook een grote passie van me! Voorbeelden hiervan zijn te vinden op mijn facebookpagina janique gorter – portraits and illustrations”.