OBS "De Trede" uit Haule op bezoek

Aan het begin van het driedaagse schoolkamp bezochten de leerlingen van basisschool “De Trede” uit Haule korenmolen de Weyert.
De groepen 6,7 en 8 kwamen ’s morgens om half tien op de fiets naar de molen en de leerlingen uit groep 4 en 5 kwamen ’s middags.

De kinderen en begeleiding werden rondgeleid door twee molenaars.
Het was zonnig weer, de wind was te zwak om met de maalstenen te kunnen malen. Gelukkig was er wel voldoende wind om de wieken te laten draaien door de molenstenen buitenwerking te stellen.
Dit heet voor “de prins” malen.
Op de meelzolder konden de leerlingen zelf aan de slag met de handmaalstenen. Op de steenzolder gaf de molenaar de leerlingen uitleg over de maalstenen, het “billen” van de stenen en het “luiwerk” om de zakken met graan met behulp van de wind op te hijsen.
Op de stelling werd uitgelegd hoe de wieken door de wind kunnen draaien.
De leerlingen hadden zich op school goed voorbereid op het bezoek aan de molen. Ze luisterden aandachtig naar de uitleg van de molenaar.
Naast het bezoek aan de molen brachten ze ook nog een bezoek aan het museum “Oold Ark”, een museum over oude ambachten en gereedschappen.
De molen en het museum stellen zich open om groepen rond te leiden, daarbij is één van de doelstellingen om zoveel mogelijk jongeren met het oude molenvak en andere oude ambachten in aanraking te laten komen. We nodigen dan ook basisscholen uit om een bezoek aan de molen en het museum te brengen.