Groenzoekers van IVN en oldtimers brengen een bezoek aan Korenmolen De Weyert

Korenmolen “De Weyert” kreeg zaterdagmorgen 21 mei bezoek van de jeugdafdeling “De Groenzoekers” van IVN-Ooststellingwerf. Tien jeugdleden en twee begeleiders waren tegen 10.00 uur bij de molen. De molenaars waren nog druk bezig met het optuigen van de molen en konden wel wat hulp gebruiken.

De kinderen hebben geholpen met de molen op de  wind te kruien. Er stond voldoende wind, zodat er ook nog gemalen kon worden. Zo konden de kinderen mooi zien hoe de tarwekorrels door de molenstenen werd fijn gemalen. Hierbij mochten ze helpen met het omhoog luien van graanzakken naar de steenzolder.

Na een welverdiend glas limonade werd museum Oold Ark bezocht. Na afloop mochten de kinderen met de handmolentjes op de meelzolder nog tarwe fijn malen. Het gemalen meel kregen ze mee naar huis. Door het enthousiasme van de kinderen liep het bezoek enig zins uit en konden de wachtende ouders ook nog even een kijkje nemen op de molen.

Als herinnering kregen alle kinderen een Molen Doe-boekje mee naar huis.

‘s Middags rond de klok van drie, draaide zo’n 18 oldtimers het plein voor de molen op. De oldtimers werden geparkeerd rond de molen, zodat belangstellenden de prachtige antieke voertuigen konden bewonderen. De chauffeurs en hun bijrijders werden ontvangen op het terras met koffie en thee. Vervolgens kon de groep van 38 personen deelnemen aan een rondleiding door de molen en door museum Oold Ark. Geïnteresseerd werd er geluisterd naar de uitleg van de rondleiders. De molen was volop in bedrijf. Tenslotte werden er nog inkopen gedaan in de molenwinkel, om vervolgens de toertocht te hervatten.